Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2011-2013
 
Kako rad u Hrvatskoj učiniti isplativim?

Naručitelj: Friedrich Ebert Stiftung

Voditelj projekta: Predrag Bejaković, Institut za javne financije

Suradnici: Slavko Bezeredi, Institut za javne financije
  Ana Matejina, Institut za javne financije
  Ivica Urban, Institut za javne financije

Sa stanovišta korisnika prava u socijalnoj skrbi i primatelja novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, socijalni transferi u novcu mogu stvoriti negativne poticaje za rad: ako se prekine ostvarivanje pojedinih novčanih prava kada se osobe ponovno zaposle, to može uvjetovati demotiviranje za zapošljavanje i dulji rad.

U provedenoj analizi stanja utvrđeno je da se odrednice isplativosti rada ne razlikuju bitno u odnosu na stanje u drugim promatranim zemljama, niti po prevelikoj izdašnosti socijalnih prava, niti po posebno naglašenim negativnim poticajima za rad. Za Hrvatsku je utvrđeno kako bi gotovo sve osobe (pa i korisnici u sustavu socijalne skrbi) imale koristi od zapošljavanja, ali da je ta korist razmjerno mala.

Prema izračunima, u Hrvatskoj su, s obzirom na isplativost rada, ranjive obitelji u kojima član koji se zapošljava može ostvariti samo nisku plaću, obitelji koje primaju sve vrste raspoloživih naknada i pomoći, obitelji sa samo jednim odraslim članom koji radi, te obitelji s više djece. Kao najznačajnije odrednice granične efektivne porezne stope pokazale su se pomoć za uzdržavanje i naknada za vrijeme nezaposlenosti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u radovima Aktivnosti u odabranim zemljama u poticanju isplativosti rada te Isplati li se raditi u Hrvatskoj?, a prezentaciju preuzmite ovdje.

Projekt je započet u listopadu 2011., a naručitelju predan u prosincu 2011. godine.

 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija