Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Mogućnosti stvaranja poticajnog poreznog sustava za razvoj i djelovanje organizacija civilnoga društva (OCD) i organizacija koje djeluju za opće dobro (OOD) u Republici Hrvatskoj s usporednom analizom stanja u zemljama članicama Europske unije

Naručitelj: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Voditeljica projekta: Danijela Kuliš, Institut za javne financije
 

Suradnici: Marijana Bađun, Institut za javne financije
  Predrag Bejaković, Institut za javne financije
  Ksenija Cipek, Ministarstvo financija, Središnji ured Porezne uprave
  Mladen Ivanović, Savez Udruge gradova i Udruge općina RH
  Marina Kesner-Škreb, Institut za javne financije
  Irena Klemenčić, Institut za javne financije
  Vesna Lendić Kasalo, Vladin ured za udruge


Cilj ovog istraživanja je analiza položaja OCD-a i OOD-a u poreznom sustavu RH kao i u zemljama članicama EU te temeljem usporedne analize i zakonodavnih okvira u kojima djeluju predložiti određena rješenja koja bi se mogla primjeniti u Hrvatskoj. OOD-e kao ni njihov status nisu uređeni u hrvatskom pravnom sustavu, a rezultati istraživanja poslužit će također kao podloga za izradu zakona.

Sustavno uređenje statusa organizacija koje djeluju za opće dobro donijet će višestruke pozitivne učinke. Osim svojevrsnog priznanja zajednice organizacijama koje se bave pitanjima od općeg značaja, njihovo razlikovanje od ostalih OCD-ova omogućit će pravedniju i učinkovitiju raspodjelu sredstava što ih središnja vlast i lokalne vlasti odvajaju za djelovanje OCD-ova, te će ujedno povećati odgovornost za raspolaganje javnim novcem.

Porezne su povlastice ili izuzeće općeprihvaćen model podupiranja OCD-ova u svim zemljama EU iako se njihovi oblici i obuhvat razlikuju od zemlje do zemlje. U sustavu povlastica OCD-ova poseban položaj imaju OOD-ovi, čija svrha osnivanja i cilj aktivnosti što ih obavljaju ima opće/zajedničko/javno korisno značenja.

U tom širokom spektru raznovrsnih poreznih pogodnosti Hrvatska nije izuzetak. U temeljnim  poreznim zakonima (o dobiti, dohotku, PDV-u, prometu nekretnina, nasljedstvu i darovima) OCD-ovima su omogućene znatne porezne pogodnosti. Povlastice su sadržane i u nekim drugim zakonima (carinskome, zakonima o određenim pristojbama). Kako bi njihov učinak bio veći, potrebno je poticati njihovu primjenu.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića