Tražilica
 
 
Istraživanja :: Dovršena istraživanja :: 2006-2010
 
Analiza i evaluacija poreznog i kvaziporeznog opterećenja hotelskih poduzeća u Hrvatskoj i konkurentskim zemljama

Naručitelj: Hrvatska gospodarska komora
 
Voditelj projekta: Predrag Bejaković, Institut za javne financije


Glavna je svrha ovog Projekta utvrditi povezanost i međusobnu uvjetovanost poreznog i kvaziporeznog opterećenja te njihov utjecaj na razvoj hotelijerskih poduzeća u Hrvatskoj.

U dijelu o porezima pozornost je posvećena porezu na dobit i porezu na dodanu vrijednost. Nadalje, važno je (ne)postojanje poreznih olakšica, oslobođenja, poticaja, potpora kao odrednica složenosti poreznog sustava, načini i mogućnost amortizacije i drugo.

U Hrvatskoj sada važeća stopa PDV-a od 10% primjenjuje se samo na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata i na usluge agencijske provizije u vezi s tim uslugama. Usluge prehrane (polupansion ili puni pansi­on) te agencijska provizija, nisu usluge na popisu snižene porezne stope.

Dionica Istraživanja o kvaziporeznom opterećenju obuhvaća razmatranje doprinosa za socijalno osiguranje i skrivenih naknada.

Osim poreza, u Hrvatskoj postoji niz skrivenih nameta kojima se ne zna ni posve točan broj niti način na koji se obračunavaju. U Projektu se pozornost usmjerava na one naknade, pristojbe i ostala neporezna davanja koja su bitna sa stanovišta hotelijerstva: spomeničku rentu, komunalnu naknadu za korištenje gradskog zemljišta i naknadu za uređenje voda. Čini se da je posebno značajno opterećenje spomenička renta, kao i drugi parafiskalni nameti poput naknade za ZAMP, RTV pretplatu i slično.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića