Tražilica
 
 
Istraživanja :: Aktualna istraživanja
 
EUROMOD Hrvatska

Naručitelj:  Institute for Social and Economic Research, University of Essex
 
Voditelj projekta: dr. sc. Ivica Urban, Institut za javne financije

Istraživači: Slavko Bezeredi, mag. math., Institut za javne financije
  Martina Pezer, mag. oec., Institut za javne financije

EUROMOD je mikrosimulacijski model poreza i socijalnih naknada za EU koji omogućava istraživačima i analitičarima na usporediv način, za sve zemlje i EU kao cjelinu, izračunati učinke poreza i socijalnih naknada na isplativost rada, životni standard stanovnika, nejednakost dohotka i stope siromaštva. Pomoću EUROMOD-a se procjenjuju učinci reforme sustava poreza i socijalnih naknada te utjecaj raznih drugih promjena na spomenute ekonomske pokazatelje te na prihode i rashode državnih proračuna.

EUROMOD-ovi istraživači (Institute for Social & Economic Research, University of Essex) u suradnji s istraživačima Instituta za javne financije radili su tijekom 2014. i 2015. na uključenju sustava poreza i socijalnih naknada Republike Hrvatske u EUROMOD.

Najnovija verzija EUROMOD-a, koja je izašla početkom 2016., pokriva svih 28 zemalja EU-a i dostupna je svim zainteresiranim istraživačima. Country Report za Hrvatsku sadrži pregled poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj te detalje vezane uz njihovu simulaciju u EUROMOD-u.

Trajno istraživanje započelo je 2013. godine.

Tijekom 2018. model se ažurira s novim podacima i parametrima sustava poreza i socijalnih naknada.

Institut za javne financije također je u rujnu 2015. započeo projekt Primjena mikrosimulacijskih modela u analizi poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj, financiran od Hrvatske zaklade za znanost.

 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića