Tražilica
 
 
Istraživanja :: Aktualna istraživanja
 
EUROMOD Hrvatska

Naručitelj:  Institute for Social and Economic Research, University of Essex
 
Voditelj projekta: dr. sc. Ivica Urban, Institut za javne financije

Istraživači: Slavko Bezeredi, mag. math., Institut za javne financije
  Martina Pezer, mag. oec., Institut za javne financije

EUROMOD je mikrosimulacijski model poreza i socijalnih naknada za EU koji omogućava istraživačima i analitičarima na usporediv način, za sve zemlje i EU kao cjelinu, izračunati učinke poreza i socijalnih naknada na isplativost rada, životni standard stanovnika, nejednakost dohotka i stope siromaštva. Pomoću EUROMOD-a se procjenjuju učinci reforme sustava poreza i socijalnih naknada te utjecaj raznih drugih promjena na spomenute ekonomske pokazatelje te na prihode i rashode državnih proračuna.

EUROMOD-ovi istraživači (Institute for Social & Economic Research, University of Essex) u suradnji s istraživačima Instituta za javne financije radili su tijekom 2014. i 2015. na uključenju sustava poreza i socijalnih naknada Republike Hrvatske u EUROMOD.

Najnovija verzija EUROMOD-a, koja je izašla početkom 2016., pokriva svih 28 zemalja EU-a i dostupna je svim zainteresiranim istraživačima. Country Report za Hrvatsku sadrži pregled poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj te detalje vezane uz njihovu simulaciju u EUROMOD-u.

Trajno istraživanje započelo je 2013. godine.

Tijekom 2018. model se ažurira s novim podacima i parametrima sustava poreza i socijalnih naknada.

Institut za javne financije također je u rujnu 2015. započeo projekt Primjena mikrosimulacijskih modela u analizi poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj, financiran od Hrvatske zaklade za znanost.

 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija