Tražilica
 
 
Arhiva
 

Dubravko Mihaljek, voditelj Odjela za globalne makroekonomske analize u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu, održao je u Institutu za javne financije 23. ožujka 2017. predavanje na temu Svjetska privreda u uzletu.

Predavač je naglasak stavio na činjenicu da se svjetska privreda u zadnjih šest mjeseci napokon nalazi u fazi snažnog uzleta. Razvijene ekonomije ostvaruju najviše stope rasta od 2013.; u novim tržišnim privredama Azije, Latinske Amerike i Europe započeo je novi ciklus rasta;  zaustavljeno je dugo razdoblje niske inflacije i niskih dugoročnih kamatnih stopa. Kretanja na financijskim tržištima i oporavak cijena nafte i sirovina ukazuju na rašireni optimizam ekonomskih predviđanja. Stoga je pojasnio kako je došlo do tog preokreta i počiva li uzlet na zdravim nogama.

09.05.2017.

Od 3. do 5. svibnja 2017. u Institutu za javne financije održan je edukacijski seminar „Labour Supply Modelling Based on the Theory of Discrete Choice“ (Modeliranje ponude rada na temelju teorije diskretnog izbora). Seminar je organiziran u suradnji s institutom Oslo Fiscal Studies (Sveučilište u Oslu), a predavač je bio prof. John K. Dagsvik (Statistics Norway i Oslo Fiscal Studies). Modeli ponude rada simuliraju promjene u ponudi radne snage koje nastaju kao rezultat promjena poreza i socijalnih naknada, plaće po satu te različitih socio-demografskih čimbenika. Spomenuti modeli sve se više upotrebljavaju u ex ante analizi utjecaja različitih reformi na ponudu radne snage.

Sudionici seminara upoznati su s tradicionalnim statičkim modelima ponude rada, elementima teorije diskretnog izbora te s modelima ponude rada koji se temelje na teoriji diskretnog izbora. Nadalje, prikazani su razni primjeri primjene modela ponude rada, a pružen je i detaljan pregled literature u ovom području.

Edukacijski seminar organiziran je u okviru projekta Primjena mikrosimulacijskih modela u analizi poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj koji provodi Institut za javne financije uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost (UIP-2014-09-4096).

09.05.2017.

U petak 4. studenoga 2016. u Novinarskom domu održan je okrugli stol Reforme socijalnih naknada i poreza: austrijska i slovenska iskustva u primjeni mikrosimulacijskih modela, na kojem su predavanja održali Vesna Mastela Bužan (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku), Mitja Čok (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Ljubljani), Michael Fuchs (European Centre for Social Welfare Policy and Research, Beč) te Ivica Urban (Institut za javne financije).

Okrugli stol održan je u okviru znanstveno-istraživačkog projekta Primjena mikrosimulacijskih modela u analizi poreza i socijalnih naknada u Hrvatskoj koji provodi Institut za javne financije uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost (projekt UIP-2014-09-4096).

Na okruglom stolu predstavljena su iskustva istraživača iz Austrije i Slovenije koji su, koristeći mikrosimulacijske modele, pružali podršku tijelima javne uprave u analizi postojećih i osmišljavanju novih politika. Razmotrene su i mogućnosti korištenja spomenutih modela u Hrvatskoj. Dodatne informacije o okruglom stolu bit će dostupne na internet stranici projekta.

05.12.2016.
arhiva događanja
 
 
Na vaše računalo pohranili smo kolačiće (cookies) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo.
Smatra se da je korisnik pristupom na stranice www.ijf.hr dao svoju privolu na korištenje kolačića. Više informacija