Tražilica
 
 
Arhiva
 
 
Institut za javne financije u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert organizirao je godišnju konferenciju Ekonomika javnog sektora posvećenu mirovinskim reformama. Otvorili su je Zdravko Marić (ministar financija), Ante Žigman (predsjednik Upravnog vijeće Hanfe), Judita Cuculić Župa (viša savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj), Petar Vlaić (predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava) te predstavnici organizatora.
 
Na konferenciji su sudjelovali brojni inozemni i domaći znanstvenici i stručnjaci, a pozvana predavanja održali su Axel Börsch-Supan, direktor Centra za ekonomiku starenja, Max Planck Instituta za socijalno pravo i socijalnu politiku iz Münchena, te Monika Queisser, voditeljica Odjela za socijalnu politiku u OECD-ovoj Upravi za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja. 
 
Cilj konferencije bio je pružiti uvid vodećih stručnjaka u trenutno stanje mirovinskih sustava širom svijeta te procijeniti potrebe i mogućnosti budućih reformi u vrijeme snažnih demografskih, tehnoloških i političkih promjena, te promjena na tržištu rada.

 

03.12.2020.

Marina Tkalec, znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu, Zagreb, održala je u Institutu za javne financije 4. ožujka 2020. predavanje na temu Povijest je važna: Razvoj i institucionalna nepromjenjivost habsburške Vojne krajine u Hrvatskoj.

Marina Tkalec istražila je učinak davno nestale habsburške Vojne krajine na moderne institucije u Hrvatskoj. Koristila je tri vala istraživanja života u tranziciji i dizajn geografske regresije diskontinuiteta kako bi identificirala utjecaj povijesnih institucija na suvremene stavove prema povjerenju i korupciji. Utvrdila je da su područja bivše Vojne krajine nerazvijenija i siromašnija s lošijim pokazateljima ekonomske učinkovitosti u odnosu na ostatak zemlje. 
 
Rezultati istraživanja upućuju na to da ispitanici koji žive na bivšem području Vojne krajine imaju nižu razinu međuljudskog povjerenja, višu razinu povjerenja u javne organe vlasti, ali također smatraju da češće treba podmićivati te institucije kada s njima dođu u doticaj.
 
Engleska verzija članka temeljena na ovom istraživanju objavljena je u časopisu Public Sector Economics, a hrvatska će biti objavljena u ediciji Odabrani prijevodi.
04.03.2020.

  

Dubravko Mihaljek, voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja u Baselu, održao je u Institutu za javne financije 25. veljače 2020. predavanje na temu Oporezivanje nekretnina i makro-financijska stabilnost.
 
Mihaljek je istaknuo kako se preferencijalan porezni tretman vlasništva stambenih nekretnina često navodi kao jedan od uzroka brzog rasta stambenih cijena i zaduženosti kućanstava u brojnim gospodarstvima u razdoblju prije Velike financijske krize. S tim u vezi, raširen je stav da oporezivanje nekretnina treba reformirati i koordinirati s monetarnom politikom i makro-prudencijalnim mjerama u svrhu održavanja makro-financijske stabilnosti. Mjere koje se u tu svrhu predlažu uključuju ne samo one cikličke, nego i strukturne porezne elemente poput ukidanja odbitaka rashoda za kamate, oporezivanja imputirane najamnine nekretnine u kojoj stanuje vlasnik  i oporezivanja svih oblika vlasništva nad stambenim nekretninama. Međutim, osnovni parametri poreza na nekretnine ne mogu se sistematski koristiti u protu-cikličke svrhe, nego doprinose financijskoj stabilnosti samo kada se pravilno postave i održavaju u zadanim okvirima, istaknuo je Mihaljek u prezentaciji koju možete preuzeti ovdje.
 
25.02.2020.
arhiva događanja
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića