Tražilica
 
 
Arhiva
 
Ozana Nadoveza, savjetnica u Hrvatskoj narodnoj banci i docentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, predstavila je članak Pandemijski izazov: Kako razdvojiti šok ponude i šok potražnje u uvjetima bolesti COVID-19. Koautorice rada su Lovorka Grgurić, savjetnica, i Nina Pavić, glavna stručna suradnica u HNB-u, a predavanje su organizirali IJF i HNB.
 
Ozana Nadoveza izložila je moguće načine modeliranja učinaka pandemije na potencijalni BDP Hrvatske i uputila na probleme procjena potencijalnog BDP-a u uvjetima makroekonomskog šoka bez presedana. Procjena implicira da je otprilike 40% ukupnog pada BDP-a u 2020. moguće objasniti šokom ponude, dok se ostatak pripisuje negativnom šoku potražnje.
 
Prema procjenama analitičarki HNB-a, stope potencijalnog rasta BDP-a u dugom će roku iznositi oko 1,8%. Najveći doprinos rastu očekuje se od kapitala zbog optimističnih prognoza o kretanju investicija u idućim godinama povezanim s fondovima EU-a i obnovom Zagreba. Doprinos rada u dugom bi roku mogao biti neutralan, pri čemu bi pad stanovništva u radnoj dobi i sati rada mogli biti nadoknađeni pozitivnim doprinosom pada prirodne stope nezaposlenosti i veće participacije na tržištu rada.
 
Snimka predavanja i popratna prezentacija dostupne su na označenim poveznicama.
08.03.2022.
 
U zadnjih dvadesetak godina u Švicarskoj je stopa zaposlenosti vrlo stabilna na razini od gotovo 80%, najviša u Europi, dok je u Hrvatskoj znatno niža, u prosjeku ispod 60%. „To znači da gotovo 40% stanovništva radne dobi u Hrvatskoj nema registrirane prihode iz kojih se u najvećoj mjeri financiraju izdatci za mirovinsko, zdravstveno i ostala socijalna osiguranja“, rekao je Dubravko Mihaljek, voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja (BIS) u Baselu, tijekom predavanja Starenje stanovništva u Hrvatskoj i Švicarskoj: sličnosti, razlike i pitanja za ekonomsku politiku. Tijekom predavanje kojeg je organizirao Institut za javne financije Mihaljek je istaknuo da je osnovno pitanje koliko smo svjesni dugoročnih promjena koje gospodarstvu donosi više-manje nezaustavljivi proces starenja stanovništva.
 
Snimka predavanja i popratna prezentacija dostupne su na označenim poveznicama.
22.02.2022.

Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković dodijelila je 20. siječnja 2022. nagrade za najbolje znanstvene radove u 2021. godini. 

U redovitoj kategoriji nagrađena je Ivana Rukavina za rad Evaluation of macroeconomic outcomes and seven-year membership of Croatia in the European Union, a u studentskoj kategoriji nagrađeni su Patrik Barišić i Tibor Kovač za rad The effectiveness of the fiscal policy response to COVID-19 through the lens of short and long run labor market effects of COVID-19 measures

Prezentacije nagrađenih radova dostupne su na gore navedenim poveznicama, a snimka prezentacije na stranicama Zaklade.

20.01.2022.
arhiva događanja
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića