Tražilica
 
 
Arhiva
 

 „Zbog posljedica zaštitnih mjera protiv pandemije koronavirusa, svjetski BDP smanjio se za 3,5% u odnosu na 2019. Od velikih ekonomija jedino je Kina ostvarila pozitivan rast. Za većinu ostalih velikih privreda očekuje se da će razinu BDP-a iz 2019. ostvariti najranije 2022.“, rekao je Dubravko Mihaljek, voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja (BIS) u Baselu, tijekom predavanja Svjetska privreda i ekonomska politika u godini pandemije, koje je organizirao Institut za javne financije. Mihaljek je naglasio da se svjetska privreda pokazala iznenađujuće prilagodljivom i otpornom, no zabrinjava produbljivanje ekonomskih nejednakosti između nisko i visokoobrazovanih radnika.

Snimka predavanja i popratna prezentacija dostupne su na poveznicama.

09.03.2021.
 
Institut za javne financije u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert organizirao je godišnju konferenciju Ekonomika javnog sektora posvećenu mirovinskim reformama. Otvorili su je Zdravko Marić (ministar financija), Ante Žigman (predsjednik Upravnog vijeće Hanfe), Judita Cuculić Župa (viša savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj), Petar Vlaić (predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava) te predstavnici organizatora.
 
Na konferenciji su sudjelovali brojni inozemni i domaći znanstvenici i stručnjaci, a pozvana predavanja održali su Axel Börsch-Supan, direktor Centra za ekonomiku starenja, Max Planck Instituta za socijalno pravo i socijalnu politiku iz Münchena, te Monika Queisser, voditeljica Odjela za socijalnu politiku u OECD-ovoj Upravi za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja. 
 
Cilj konferencije bio je pružiti uvid vodećih stručnjaka u trenutno stanje mirovinskih sustava širom svijeta te procijeniti potrebe i mogućnosti budućih reformi u vrijeme snažnih demografskih, tehnoloških i političkih promjena, te promjena na tržištu rada.

 

03.12.2020.

Marina Tkalec, znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu, Zagreb, održala je u Institutu za javne financije 4. ožujka 2020. predavanje na temu Povijest je važna: Razvoj i institucionalna nepromjenjivost habsburške Vojne krajine u Hrvatskoj.

Marina Tkalec istražila je učinak davno nestale habsburške Vojne krajine na moderne institucije u Hrvatskoj. Koristila je tri vala istraživanja života u tranziciji i dizajn geografske regresije diskontinuiteta kako bi identificirala utjecaj povijesnih institucija na suvremene stavove prema povjerenju i korupciji. Utvrdila je da su područja bivše Vojne krajine nerazvijenija i siromašnija s lošijim pokazateljima ekonomske učinkovitosti u odnosu na ostatak zemlje. 
 
Rezultati istraživanja upućuju na to da ispitanici koji žive na bivšem području Vojne krajine imaju nižu razinu međuljudskog povjerenja, višu razinu povjerenja u javne organe vlasti, ali također smatraju da češće treba podmićivati te institucije kada s njima dođu u doticaj.
 
Engleska verzija članka temeljena na ovom istraživanju objavljena je u časopisu Public Sector Economics, a hrvatska će biti objavljena u ediciji Odabrani prijevodi.
04.03.2020.
arhiva događanja
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića