Tražilica
 
 
Arhiva
 

Marina Tkalec, znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu, Zagreb, održala je u Institutu za javne financije 4. ožujka 2020. predavanje na temu Povijest je važna: Razvoj i institucionalna nepromjenjivost habsburške Vojne krajine u Hrvatskoj.

Marina Tkalec istražila je učinak davno nestale habsburške Vojne krajine na moderne institucije u Hrvatskoj. Koristila je tri vala istraživanja života u tranziciji i dizajn geografske regresije diskontinuiteta kako bi identificirala utjecaj povijesnih institucija na suvremene stavove prema povjerenju i korupciji. Utvrdila je da su područja bivše Vojne krajine nerazvijenija i siromašnija s lošijim pokazateljima ekonomske učinkovitosti u odnosu na ostatak zemlje. 
 
Rezultati istraživanja upućuju na to da ispitanici koji žive na bivšem području Vojne krajine imaju nižu razinu međuljudskog povjerenja, višu razinu povjerenja u javne organe vlasti, ali također smatraju da češće treba podmićivati te institucije kada s njima dođu u doticaj.
 
Engleska verzija članka temeljena na ovom istraživanju objavljena je u časopisu Public Sector Economics, a hrvatska će biti objavljena u ediciji Odabrani prijevodi.
04.03.2020.

  

Dubravko Mihaljek, voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja u Baselu, održao je u Institutu za javne financije 25. veljače 2020. predavanje na temu Oporezivanje nekretnina i makro-financijska stabilnost.
 
Mihaljek je istaknuo kako se preferencijalan porezni tretman vlasništva stambenih nekretnina često navodi kao jedan od uzroka brzog rasta stambenih cijena i zaduženosti kućanstava u brojnim gospodarstvima u razdoblju prije Velike financijske krize. S tim u vezi, raširen je stav da oporezivanje nekretnina treba reformirati i koordinirati s monetarnom politikom i makro-prudencijalnim mjerama u svrhu održavanja makro-financijske stabilnosti. Mjere koje se u tu svrhu predlažu uključuju ne samo one cikličke, nego i strukturne porezne elemente poput ukidanja odbitaka rashoda za kamate, oporezivanja imputirane najamnine nekretnine u kojoj stanuje vlasnik  i oporezivanja svih oblika vlasništva nad stambenim nekretninama. Međutim, osnovni parametri poreza na nekretnine ne mogu se sistematski koristiti u protu-cikličke svrhe, nego doprinose financijskoj stabilnosti samo kada se pravilno postave i održavaju u zadanim okvirima, istaknuo je Mihaljek u prezentaciji koju možete preuzeti ovdje.
 
25.02.2020.

  

Prema Indeksu spremnosti za cjeloživotno učenje digitalnih vještina (IRDLL) Hrvatska je na 13. mjestu u EU, što je iznad očekivanja s obzirom na snagu hrvatskog gospodarstva.
 
Indeks spremnosti za digitalno cjeloživotno učenje (IRDLL) za članice Europske unije razvili su Centre for European Policy Studies (CEPS), jedan od vodećih europskih istraživačkih centara, i Grow with Google.
 
Predstavljanje rezultata istraživanja i prezentaciju Indeksa u Hrvatskoj su 14. siječnja u Kući Europe organizirali CEPS i Institut za javne financije. Prezentaciju pod nazivom Index of Readiness for Digital Lifelong Learning: Changing How Europeans Upgrade Their Skills održao je istraživač CEPS-a Zachary Kilhoffer, naglasivši da je IRDLL rezultat dugogodišnjeg interesa CEPS-a i Googlea za digitalizacijom obrazovanja i tržišta rada. Naglašeno je također kako je jaz između najboljih i najgorih država članica EU velik po gotovo svim pokazateljima. Čini se da veliki broj država članica srednje i istočne Europe ne stoji dobro u spremnosti učenja digitalnih vještina. Tako se i Hrvatska prema svim pokazateljima rangira oko ili iznad polovine svih država članica, pokazalo je istraživanje CEPS-a i Grow with Google-a kojeg možete preuzeti ovdje
14.01.2020.
arhiva događanja
 
 
Naše stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.
Prihvaćam kolačiće     Postavke kolačića